Det finns många avbildningar av de sående: den nakna såningsmannen som bronsskulptur, med säden i sitt förkläde, tavlor med kraftiga, prototypiska bondkvinnor, mässhaken med en strålande sende Maria i centrum, som en symbol för den evangeliskt-lutherska Missionsföreningen Såningsmannen, på frimärken, mynt och annat krimskrams.
Däremot är riktiga personer som sår för hand eller med hjälp av en handsåmaskin försvunna ur det kulturella medvetandet. Moderna såmaskiner utför såbäddsberedningen och sådden. Fröplaceringen och sådjupet justeras digitalt och styrs från hytten med hjälp av en app.
Snabbt och enkelt kan man så många hektar med upp till 210 frön per kvadratmeter. Ett arbete som förr tog många veckor kan idag genomföras på några timmar. Ett arbete som förr påbörjades med många förhoppningar, som ofta slutade i hopplöshet: när vintern kom för tidigt, när det kom för mycket eller för lite regn eller djuren åt upp grödorna.
Scheibe & Güntzel ska med sin performans "Preserved / Rågens rike / att så" påminna oss om den landskaps- och livsformande kulturtekniken som fanns när man sådde för hand. Klädd i klänning och kostym går de över Abramsgårdens ägor i byn Andkil i Vörå och sår vinterrågen på den förberedda åkern. Emellanåt ska de pausa på mötesplatsen som de ska bygga på ett stycke land mitt på fältet. Där ska de ta igen sig med rågbröd och rågöl.
De samtalar kanske med besökarna om forna göromål och landskapsvyer, eller om hur sådden kommer att gro på hösten, hur den ska klara sig genom den österbottniska vintern, om vårens uppvaknande och hur den resliga rågen av gammal sort kommer att bölja och mogna i den finska sommarbrisen ett drygt år efter sådden.
Fritt inträde. Kaffepannan är varm. Vi bjuder på färskt, hemlagat rågbröd.